Символічні засоби формування політики ідентичності

Автор(и)

  • К. О. Голденштейн Політико-правовий коледж «АЛСКО» (м. Київ, Україна)

DOI:

https://doi.org/10.31558/2519-2949.2024.2.20

Ключові слова:

ідентичність, політика ідентичності, символ, символічні засоби, символічний інтеракціонізм, мобілізація ідентичностей, політична міфологія, політичний ритуал, політичні свята, політика пам’яті, колективна свідомість

Анотація

У статті проаналізовано політику ідентичності як символічну практику, що визначає соціальну і політичну реальність та особливості людського існування, враховуючи системи колективних та індивідуальних уявлень та символів як суттєві елементи формування політичного буття. Обґрунтовано сутність механізмів та символічних засобів політики ідентичності. Акцент зроблено на розумінні політичного світу як своєрідного простору, що формується на основі соціальних уявлень та символічних значень. Досліджуються питання становлення соціальних уявлень, суті символізму та можливостей раціонального розуміння політичного як символьного. Визначаються ключові елементи взаємодії між політичними міфами, ритуалами та політикою ідентичності, а також звертається увага на значення політичних свят як символічних форм для створення політичної реальності та формування ідентичності. Відзначається, що кожна країна впроваджує політику ідентичності, спираючись на політику пам’яті, яка виступає духовною основою для кожної нації, запобігаючи розшаруванню культурного досвіду на ізольовані хронологічні пласти, з метою створення єдиної спільноти в розумінні політичної нації. Зазначається, що стійкі конструкції символів сприяють єдності та тілесності політичної культури суспільства. Визначено, що артикуляція та мобілізація ідентичностей є суттєвими аспектами політичного процесу. Зроблено узагальнюючий висновок, що використання символізму для осмислення поняття політичного допомагає визначити важливий аспект створення онтології політичного світу, утвердження розуміння більш широкого контексту політики ідентичності та її символічного виміру в сучасному суспільстві. Зазначається, що в умовах російсько-української війни символічні елементи слугують потужним засобом вираження інтересів та позицій Української держави.

Посилання

Нагорна Л. Поняття «національна ідентичність» і «національна ідея» в українському термінологічному просторі. Політичний менеджмент. 2003. №2. С. 14–30.

Що пережили Україна та світ у 2020 році й чого нам чекати від 2021-го: політичні й економічні прогнози. Фонд Демократичні ініціативи ім. І. Кучеріва, 21 грудня 2020 р. URL: https://dif.org.ua/article/shcho-perezhili-ukraina-ta-svit-u-2020-rotsi-ychogo-nam-chekati-2021-go-politichni-y-ekonomichni-prognozi#_Toc59385790 (дата звернення: 10.02.2024).

Нагорна Л. П. Регіональна ідентичність: український контекст: монографія. Київ : ІПіЕНД імені І. Ф. Кураса НАН України, 2008. 405 с.

Степико М. Т. Українська ідентичність: феномен і засади формування: монографія. Київ : НІСД, 2011. 336 с.

Політико-правові механізми формування національної ідентичності населення Донбасу: Наукова записка / Кресіна І.О. (керівник авт. кол.), Шемшученко Ю. С., Горбатенко В. П., Лойко Л. І., Кресін О. В., Стойко О. М. Київ : Інститут держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2015. 116 с.

Hobsbawm E. Inventing Traditions. The Invention of Tradition. Cambridge, 2002. 320 p.

Горбатенко В. Футурологія і політика : монографія. Київ : Академвидав, 2019. 288 с.

Бабкіна О. В. Політична соціалізація як засіб формування політичної культури студентства. Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. 2009. №1. С. 4–10.

Castells M. The power of identity. Cambridge ; Mass., 1997. 352 р.

Корнієнко В. О., Денисюк С. Г. Формування європейської ідентичності: аргументи для України. Політологічний вісник. Вип. 80. Київський національний ун-т імені Тараса Шевченка, 2018. С. 20–35.

Geertz C. Centers, Kings and Charisma: Reflections on the Symbolics of Power. Geertz C. Local Knowledge: Further Essays in Interpretive Anthropology. New York : Basic Books Inc., 1983. 256 p.

Bell C. Ritual: perspective and dimensions. New York : Oxford University Press, 1997. 368 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-22

Номер

Розділ

Політична культура та ідеологія