Поширення наративів російської пропаганди у телеграм-каналі «Мир сегодня с юрий подоляка» (грудень 2022 року)

Автор(и)

  • А. А. Файник Національний університет «Львівська політехніка»

DOI:

https://doi.org/10.31558/2519-2949.2023.4.17

Ключові слова:

маніпуляції; брехня; наративи; пропаганда; зомбування свідомості; психологічні операції

Анотація

Актуальність теми. Стаття присвячена проблемі вивчення наративів російської пропаганди, які поширюються через засоби масової комунікації та нові медіа (телеграм-канали) російськими пропагандистами. Огляд та аналіз статей російського телеграм-каналу «Мир сегодня с юрий подоляка» має на меті виокремити тональність риторики та головні наративи, які поширює російський пропагандист у віртуальному просторі щодо українців, України та російсько-української війни.
Мета статті – дослідити та виокремити негативні наративи російської пропаганди у телеграм-каналі «Мир сегодня с юрий подоляка» протягом грудня 2022 року.
Методика дослідження: у статті використаний комплекс загальних і спеціальних методів: метод концептуального аналізу у визначенні окремих наративів, які присутні у статтях російського пропагандивного телеграм-каналу; компаративний аналіз у виокремленні наративів, які поширює російський пропагандист та інші російські пропагандисти щодо образу українців, України та російсько-української війни серед пересічних росіян, а також синтез.
Авторка аналізує статті російського пропагандиста та виокремлює у них пропагандивні наративи, які мають негативне забарвлення та несуть негативний образ українця, України у світі. Перекручування фактів, надмірна емоційність, засудження усього українського вивчені авторкою у науковій статті.
Результати і висновки. Телеграм-канал «Мир сегодня з юрий подоляка» поширює відверту брехню про українців та російсько-українську війну. У статтях та повідомленнях цього телеграм-каналу наявні наративи, які мають негативний пропагандивний характер і створюють негативний образ України та українців у свідомості читачів каналу. Маніпулятивні матеріали про Україну, українців, ЗСУ, українських воїнів, українських політиків цього телеграм-каналу мають негативні образи, що підсвідомо діють на пересічних підписників цього каналу.

Посилання

Близнюк А. Гібридна війна ХХІ століття. пропаганда як основна складова у політичних, соціальних та етнічних протистояннях. Інтермарум. URL: http://intermarum.zu.edu.ua/article/view/90593/86502.

Гібридна війна у сучасному світі. Що про неї повинен знати журналіст і редактор? Головна сторінка DSpace. URL: https://enpuir.npu.edu.ua/bitstream/handle/123456789/25597/Kulias%2012-27.pdf?sequence=1.

Діденко М. Інформаційно-психологічний вплив на людей під час війни. Вісник студентського наукового товариства ДонНУ імені Василя Стуса. URL: https://jvestnik-sss.donnu.edu.ua/article/view/12102.

Дубровинський Г., Ділай А. Особливості взаємодії масової комунікації та психологічного впливу. Актуальні проблеми соціології, психології, педагогіки. №2. 2014. С. 68-74

Кобільник Б. Ю., Гізур А. І. Роль інформаційно-психологічних впливів у інформаційній війні. Актуальні задачі та досягнення у галузі кібербезпеки: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (Кропивницький, 23–25 листопада 2016 року). Кропивницький, 2016. С. 28–29.

Мир сегодня с юрий подоляка. Телеграм-канал. URL: https://telegram.me/s/yurasumy (грудень 2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-07

Номер

Розділ

Політична культура та ідеологія