Громадянське суспільство України та діаспора: культурно-освітні пріоритети збереження ідентичності

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31558/2519-2949.2024.1.18

Ключові слова:

Україна; Європейський Союз; Польща; Німеччина; громадянське суспільство; діаспора; культура; освіта

Анотація

Кардинальні трансформації, які переживає сучасне українське суспільство в умовах повномасштабної агресії РФ проти України та набуття нею статусу кандидата в ЄС, потребують належного, глибинного і всебічного аналізу стратегій гуманітарного розвитку України, реалізації євроінтеграційного вектору її розвитку, зміцнення єдності українського світу.
Досліджуються культурно-освітні пріоритети утвердження української ідентичності, гуманітарні стратегії розвитку України в контексті набуття повноцінного членства в Європейському Союзі.
Практичні висновки щодо оптимізації євроінтеграційної стратегії України полягають в наступному: обґрунтування значення громадських ініціатив для утвердження європейських цінностей в Україні: створення системи стандартної освіти в Україні; модернізація світоглядної культури українців; наповнення навчального предметного матеріалу середніх та вищих закладів освіти інтегративними системними знаннями про євроінтеграційну стратегію України; формування емпіричної бази для наукового розв’язання проблем геополітики та глобалістики у сфері українознавства, соціальної філософії та філософії історії; утвердження європейської парадигми захисту прав і свобод громадян та рівності всіх суб’єктів права перед законом та ін.
Освітньо-культурні пріоритети євроінтеграції потребують: здійснення інформаційно-комунікаційних проектів, спрямованих на розвиток та забезпечення національно-культурних потреб закордонного українства; інформування діаспори про актуальні події суспільного та культурного життя України; сприяння встановленню контактів між науковими закладами, установами культури, творчими колективами з різних країн, які прагнуть підтримувати зв’язки з Україною; створення мережі українських інформаційно-культурних центрів за кордоном – “Українських домів”.

Посилання

Громадянське суспільство України: сучасні практики та виклики розвитку: аналітична доповідь / за заг. ред. О.А. Корнієвського, ЮА. Тищенко, В.М. Яблонського. Київ: НІСД, 2018. 128 с.

Імплементація Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016 – 2020 роки: Моніторингове дослідження. Київ: Офіс Ради Європи в Україні, 2019. 124 с.

Індекс сталості організацій громадянського суспільства в Україні зростає. URL: detector.media/infospace/article/182667/20-11-20-indeks-stalosti (дата звернення 20.11.2020).

Крисаченко В.С. Динаміка гуманітарних пріоритетів в політичному житті незалежної України: дилема намірів та дій. Українознавство. 2020. № 2 (75). С. 93 – 119.

Про історично населені українцями території Російської Федерації. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №17/2024. https://www.president.gov.ua/documents/172024-49513 (22.01.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-19

Номер

Розділ

Політична культура та ідеологія