Структури політичних можливостей: нові виміри публічної політики

Автор(и)

  • І. В. Мацишина Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2519-2949.2023.3.3

Ключові слова:

політичні актори; протести; структури політичних можливостей; сфера публічної політики; формальні та неформальні процедури

Анотація

У статі розглянуто феномен ефективності політики з точки зору концепції політичних можливостей. Концепція представлена у вигляді можливостей, які впливають на мобілізацію населення. Надано ретроспективу аналізу та модифікації теорії політики можливостей з точки зору розширення структур. Це дозволяє висунути гіпотезу про широкий набір властивостей політичної системи, яка через поєднання формальних та неформальних процедур та стратегій може активізувати нові структури політичних можливостей. І якщо у класичному розумінні самі структури спираються на формальність відкритості/закритості політичних інститутів, діяльності політичних еліт та контролю над здійсненням влади, неформальні процедури ще не достатньо досліджені. У статі робиться висновок, що структури політичних можливостей можуть змінюватися внаслідок певних політичних подій, які активізуються у публічному полі. Що може вказувати на рівень публічної політики, яка є продуктом формальних та неформальних процедур структурного тиску політичних можливостей.
Неформальні процедури та стратегії, які активізуються у межах формальної діяльності політичних інститутів, політичної еліти та інструментів контролю, здатні впливати на зміну політичної системи. Що не заперечує відкритість або закритість системи. А може вказувати на структурний вплив політичних можливостей на трансформацію самої системи. Неформальні процедури можуть виглядати як конфронтаційний елемент структур політичних можливостей, так і фасилітаційним (або кооперативним) елементом структур. І це може вказувати не тільки на характер тиску, але й на характер мобілізації громадського руху. Де класична відкритість/закритість політичних інститутів, діяльність політичних еліт та контроль над здійсненням влади є наслідком структурного тиску неформальних процедур.

Посилання

Caruso L. Theories of the Political Process, Political Opportunities Structure and Local Mobilizations. The Case of Italy (2015). Sociologica, 3: 1-30.

Giugni M. Political Opportunities: From Tilly to Tilly (2009). Swiss Political Science Review. 15(2): 361–68.

Meyer, D. S. (2004). Protest and political opportunities. Annual review of sociology, 125-145.

Schmitt M. Political Opportunity. A New Framework for Democratic Reform (2015). URL: https://www.newamerica.org/political-reform/policy-papers/political-opportunity/

Tilly C. Contention and Democracy in Europe, 1650-2000 (2004). Cambridge: Cambridge University Press.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-12

Номер

Розділ

Політичні інститути та процеси