Основні засади формування зовнішньої політики Китаю

Автор(и)

  • Б. В. Голянич Воєнна академія імені Євгенія Березняка
  • Р. Ю. Божок Науково-дослідний інститут воєнної розвідки

DOI:

https://doi.org/10.31558/2519-2949.2023.2.14

Ключові слова:

Китай; зовнішня політика; міжнародні відносини

Анотація

У статті розглянуто основні засади формування зовнішньої політики Китаю та стратегію модернізації суспільства, яка має здійснитися у три етапи. Встановлено, що значну роль у формуванні ранніх зовнішньополітичних концепцій Китаю зіграв геополітичний фактор, який виявив себе на тлі азіатських регіональних конфліктів другої половини XX століття. Суттєвий вплив на формування зовнішньої політики Китаю відіграв радянський чинник. Китайські політичні лідери намагалися розбудовувати Китайську Народну Республіку за заповітами СРСР, але з деякою національною специфікою.
Визначено основні прояви і наслідки зміни зовнішньополітичних орієнтирів у зовнішній політиці Китаю починаючи з XIX століття.
Досліджено, що зовнішня політика Китаю знаходиться в процесі трансформації й відходу від ідей Ден Сяопіна та підтримки відповідного зовнішнього середовища, ключовими елементами якого виступають: відкриття ринків, інституційні інновації, розвиток взаємовигідних відносин з різними країнами, активна участь у глобальних процесах для забезпечення стратегічного балансу й стабільності у регіонах.
Проаналізовано нормативно-правові акти щодо формування зовнішньої політики Китаю. Після проголошення КНР в 1949 році в країні чотири рази змінювалися Конституції, які в свою чергу і визначали зовнішньополітичний курс Китаю.
У висновках заначено, що основними засадами зовнішньої політики Китаю вважаються: мирне співіснування, тобто взаємна пошана суверенітету і територіальної цілісності, взаємний ненапад, невтручання у внутрішні справи один одного, рівність і взаємна вигода.

Посилання

Bates G. China Matters: Getting it Right for Australia. Melbourne: Black Ins/La Trobe. 2017

(дата звернення: 02.06.2023).

Зовнішня політика Китаю. URL: https://studies.in.ua/mvidn_seminar/1199-zovnshnya-poltika-kitayu.html (дата звернення: 04.06.2023).

Кречетніков А. Корейська війна: ще одна загадка Сталіна – ВВС. 2013.

URL: https:// www.bbc.com/ukrainian/politics/2013/07/130726_korean_war_ag (дата звернення: 04.06.2023).

Омельченко В. Велика гра КНР за глобальне лідерство: історичні корені, сучасні інструменти, майбутні наслідки. Центр Разумкова. 2023. URL: https://razumkov.org.ua/statti/ velyka-gra-knr-za-globalne-liderstvo-istorychni-koreni-suchasni-instrumenty-maibutni-naslidky (дата звернення 05.06.2023).

Конституція Китайської Народної Республіки.

URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/ Конституція_Китайської_Народної_Республіки (дата звернення 06.06.2023).

Лікарчук Д. С. Зовнішня політика Китаю: конфлікти, перспективи, нові сценарії. Науковий журнал ДВНЗ «Ужгородський національний університет» Регіональні студії. Ужгород. 2021. № 25. Стор. 27-28.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-26

Номер

Розділ

Політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку