Роль інтелектуальної еліти в модернізації українського суспільства

Автор(и)

  • Я. В. Білозерова Одеський національний університет імені І. І. Мечникова

DOI:

https://doi.org/10.31558/2519-2949.2021.4.2

Ключові слова:

еліта; інтелігенція; знання; освіта; політика; політичний процес; модернізація; інтелектуали; суспільство; влада

Анотація

В статті представлені та осмислюються такі поняття, як інтелігенція, інтелектуали та еліта. В роботі розкривається близькість і взаємозалежність даних понять та визначаються межі їх застосовування. Визначено, що представники даних елітарних груп виступають в якості трансляторів вищих культурних норм та цінностей. А це є необхідним для подальшого розвитку та зростання культурного рівня українського суспільства та його прогресу. Визначено, що інтелектуальні еліти є важливим елементом суспільного життя та виконують цілу низку функцій: систематичного впровадження інновацій, критики та селекції культурних здобутків, збереження традиції.
В статті, відповідно до проблеми дослідження, проведений аналіз вітчизняних та зарубіжних публікацій, який показав, що більшість українських напрацювань виконані в аспекті рецепції зарубіжних теорій еліт, що вже склалися. Екстраполяція методології дослідницького поля інтелектуальної еліти виявила її важливу, але однобоку дослідницьку спрямованість, оскільки об’єкт дослідження виявляється розмитий за своїми соціально-економічними параметрами навіть у своєму статичному, позаісторичному стані. В статті показано, що феномен інтелектуальної еліти є набагато складнішим та багатограннішим, ніж уявлення про політичну чи економічну еліти, і тому не може бути повною мірою розкрито в рамках лише однієї лише наукової дисципліни або однієї наукової парадигми.
Визначено, що в аспекті модернізації суспільства головною виступає ідея про необхідність формування вищого інтелектуального прошарку, який би визначав суспільну динаміку та став би тією референтною групою, на чиї цінності орієнтувалося суспільство. Це можуть бути або носії традицій, що скріплюють, стабілізують суспільство, або, в інших соціальних ситуаціях це найбільш активні, пасіонарні елементи населення, які є інноваційними групами.

Посилання

Аверянова Н. Сучасна українська еліта: перспективи розвитку. Українознавство. 2011, 15, С. 41-44.

Кремень В. Інтелектуальна еліта в контексті людиноцентризму. Знання України, 2010, 1-2. Https://znannya.org.ua/index.php/arkhiv/62-suspilstvo-arkhiv/309-intelektualna-elita-v-konteksti-lyudinotsentrizmu

Манів C. Інтелектуальний потенціал: його суть та складові. Економічна наука, 2009, 16, С. 51-55.

Ортега-і-Гассет Х. Вибрані твори. К.: Основи, 1994, 420 с.

Платон. Собрание сочинений в 4 т. М.: Мысль, 1990. 860 с.

Young, M. The Rise of the Meritocracy. An Essay on Education and Equality. London : Penguin Books. 1961, 190 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-12

Номер

Розділ

Політичні інститути та процеси