Україно-литовське партнерство в сфері безпеки та оборони.

Автор(и)

  • K. О. Mogylnytska Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка

DOI:

https://doi.org/10.31558/2519-2949.2020.1.18

Ключові слова:

Україна, Литва, військове співробітництво, політика безпеки, реформи оборонного сектора, ЛИТПОЛУКРБРИГ

Анотація

З трансформацією системи міжнародних відносин та посиленням конфліктного потенціалу регіонального східноєвропейського простору ключовим завданням для України є розвиток сучасного сектору безпеки, спрямованого на захист державного суверенітету та територіальної цілісності. У зв'язку з цим налагодження взаємовигідної співпраці із закордонними партнерами є надзвичайно важливим для забезпечення проведення реформи та модернізації оборонного сектору України відповідно до сучасних стандартів. Стаття присвячена всебічному аналізу українсько-литовського співробітництва у цій галузі. Конструктивний зміст співпраці перед подіями Євромайдану був зосереджений на запозиченні литовського досвіду перетворення радянської військової системи у відповідність стандартам євроатлантичної системи колективної безпеки. Після анексії АР Криму та початку агресії на Донбасі питання українсько-литовського співробітництва в галузі безпеки було актуалізовано шляхом спільного розуміння існуючих загроз та викликів для регіонального простору.

У статті підкреслюється, що український досвід боротьби з гібридними загрозами високо цінується литовськими фахівцями, і вони зацікавлені у дослідженнях цього питання. Одним з найважливіших напрямів зміцнення співробітництва між державами стало створення багатонаціонального підрозділу ЛИТПОЛУКРБРИГ для підтримки регіональної стабільності та сумісності збройних сил. Сучасний рівень розвитку відносин між Україною та Литвою демонструє те, що їхнє партнерство у сфері безпеки має стратегічний характер. Литва продовжує докладати зусиль до забезпечення професійної освіти українських військовослужбовців, поглиблюючи цю сферу відносин завдяки функціонуванню навчальної місії на українській території; забезпечує медичне лікування українських військових, які були поранені в зоні АТО. Литва – єдина європейська держава, яка постачала смертельну зброю українським збройним силам, а також бере участь в реалізації багатонаціональних консультаційних заходах щодо активізації реформ в Україні. Українськолитовські відносини ґрунтуються на військово-технічному партнерстві, співпраці у сфері підготовки військовослужбовців та у форматі міжнародних миротворчих операцій.

Посилання

Замікула М.О. Україно-литовські відносини у контексті євроатлантичних процесів в Східній Європі. Вісник Наукового інформаційно-аналітичного центру НАТО Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. 2008. Вип. 1. c. 55–60

Марценюк Р. Військова співпраця України та країн Балтії (1991–2017). Європейські історичні студії. 2017. № 8. с. 165-220

Технічна угода між Міністерством оборони України та Міністерством охорони краю Литовської Республіки щодо направлення миротворчого персоналу України для виконання завдань у складі литовської Групи з реконструкції афганської провінції Гор, що діє в рамках Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан. Верховна Рада України. 13.03.2007.

URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/ru/440_071/sp:max20

Технічна угода між Міністерством оборони України та Міністерством охорони краю Литовської Республіки щодо направлення миротворчого персоналу України для виконання завдань у складі литовської Групи з реконструкції афганської провінції Гор, що діє в рамках Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан. Верховна Рада України. 14.11.2008.

URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/440_070

Технічна угода між Міністерством оборони України та Міністерством охорони краю Литовської Республіки щодо направлення миротворчого персоналу України для виконання завдань у складі литовської Групи з реконструкції афганської провінції Гор, що діє в рамках Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан. Верховна Рада України. 13.04.2011.

URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/440_083

Технічна угода між Міністерством охорони краю Литовської Республіки, Міністерством національної оборони Республіки Польща та Міністерством оборони України щодо детальних аспектів функціонування спільної військової частини та її командування. Верховна Рада України. 24.07.2015.

URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/998_553

Туряниця І. Українсько-литовське міждержавне співробітництво у політичній сфері (1991–2004 рр.). Мандрівець.2013. № 6. с. 41-45

Туряниця І. А. Балтійський фактор зовнішньої політики України (на прикладі Литовської Республіки). Наукові праці. 2014. Том 227, Вип. 215. с. 60-63

Угода між Міністерством оборони України та Міністерством охорони краю Литовської Республіки стосовно співробітництва у сфері оборони. Верховна Рада України. 13.04.2011.

URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/440_082

Угода між Урядом Литовської Республіки, Урядом Республіки Польща та Кабінетом Міністрів України стосовно створення спільної військової частини. Верховна Рада України. 19.09.2014.

URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/998_548

Шрамович В. Як Литва озброює Україну. BBC. 2017. URL: https://www.bbc.com/ukrainian/features-42156868

Lithuania to donate Soviet-made light small arms ammunition to Ukraine. Army Technology. 2019.

URL: https://www.army-technology.com/news/lithuania-small-arms-ammunition-ukraine/

Lithuania to send ammunition, more instructors to Ukraine, president says. The Baltic Times. 2018.

URL: https://www.baltictimes.com/lithuania_to_send_ammunition__more_instructors_to_ukraine__president_says/

Lithuanian Special Forces Will Train the Ukrainians. Defence24. 2016.

URL: https://www.defence24.com/lithuanian-special-forces-will-train-the-ukrainians

Meeting with personnel of the Ukrainian Armed Forces who receives rehabilitation at the medical institution of the town of Druskininkai was held at the Embassy of Ukraine in the Republic of Lithuania. Embassy of Ukraine in the Republic of Lithuania. 2018. URL: https://lithuania.mfa.gov.ua/en/press-center/news/64269-u-posolystvi-ukrajini-v-litovsykij-respublici-vidbulasya-zustrich-z-vijsykovosluzhbovcyami-zbrojnih-sil-ukrajini-jaki-prohodyaty-reabilitaciju-u-medichnomu-zakladi-m-druskininkaj

The Constitutional Act of the Republic of Lithuania on the Non-Alignment of the Republic

of Lithuania to Post-Soviet Eastern Unions. Parliament of the Republic of Lithuania. 2013.

URL: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.239806?jfwid=-wd7z6wi06

Ukrainian Prism: Foreign Policy 2017. Analytical study. Kyiv: Foreign Policy Council «UkrainianPrism», Friedrich Ebert Foundation, Office in Ukraine. 2018. 224 p.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку