Аудит постконфліктної території: пропозиції для України.

Автор(и)

  • V. V. Mykhalska Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2519-2949.2019.2.11

Ключові слова:

окремі райони Донецької та Луганської областей, реінтеграція, постконфліктна територія, аудит, політика управління

Анотація

Планування реінтеграції та політики управління постконфліктними територіями переважно залежить від форми завершення конфлікту. На сьогодні спрогнозувати форму завершення конфлікту на сході України неможливо, тому будь-яка діяльність з організації політики у цій сфері може лише слугувати теоретичним підґрунтям для процесів, які відбуватимуться на практиці.

Однак, усвідомлюючи потребу організації діяльності на постконфліктній території заздалегідь до завершення конфлікту, автор пропонує на першочерговому етапі після завершення конфлікту здійснити аудит постконфліктної території – комплексне дослідження території, в рамках якого будуть проаналізовані різні індикатори з різних сфер суспільного життя. Подібне дослідження, на думку автора, має комбінувати конфліктологічний аналіз конфлікту, визначення демографічних, соціальних, правових, економічних та інших характеристик території, спричинених конфліктом, а також враховувати специфічний вплив, який конфлікт як форма збройного протистояння чинить на територію. Дослідження різних сфер обґрунтовує використання різних методів, а також сприяє залученню різних акторів та соціальних груп.

Аудит постконфліткної території є методологією та процесом, яка має на меті надати емпіричну інформацію суб’єктам політики, які розроблятимуть тактичні управлінські рішення та дії і стратегію управління постконфліктними територіями. Більше того, аудит постконфліктними територіями є тією діяльністю, яка зможе синтезувати на початковому етапі інтереси національних та міжнародних акторів на постконфліктній території і зробити планування діяльності в межах цієї території комфортним і ефективним для усіх сторін процесу.

Посилання

Балуєва О.В., Келембет О.С. Методичні принципи відновлення деокупованих територій. Економіка та управління національним господарством. Чернігів,2016. № 8. С. 41-44.

Мойсеєнко К.Є. Аналіз соціально-економічного стану постконфліктних територій Донецької та Луганської областей в Україні. Ефективна економіка. 2018. №8. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/index.php?op=1&z=7018 (дата звернення: 18.06.2019).

Кабінет Міністрів України, розпорядження від 26 липня 2018 р. № 539-р Про схвалення Стратегії інформаційної реінтеграції Донецької та Луганської областей. URL: https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/proshvalennya-strategiyi-informacijnoyi-reintegraciyi-doneckoyi-ta-luganskoyi-oblastej (дата звернення: 18.06.2019).

UNDG, UNDP, World Bank Practical Guide to Multilateral Needs Assessment. URL: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.operationspaix.net/DATA/ DOCUMENT/6878~v~Practical_Guide_to_Multilateral_Needs_Assessments_in_Post-Conflict_Situations.pdf&ved= 2ahUKEwjJ2d-unfPiAhVihosKHYAOCDMQFjALegQIBBAB&usg=AOvVaw33dPMNYSWoYEpDGGG9M-C (дата звернення: 18.06.2019).

Шерон Стоун в плену у Бабая: в Луганське открыли памятник «защитникам республики». URL: https://www.obozrevatel.com/society/57692-sheron-stoun-v-plenu-u-babaya-v-luganske-otkryili-pamyatnikzaschitnikam-respubliki.htm (дата звернення: 18.06.2019).

Закон України Про протимінну діяльність, № 2642-VIII від 06.12.2018. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2642-19 (дата звернення: 18.06.2019).

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Захист прав дітей на окупованих територіях та під час військових конфліктів